Puhelin taudinlevittäjänä

clinica2

 

 

 

Kännykässä on keskimäärin 18 kertaa enemmän mahdollisesti haitallisia bakteereita kuin miesten vessan pöntön kahvassa, kertoo Daily Mail. Tutkimusryhmä kehottaa ihmisiä katsomaan, kenelle he antavat puhelimensa esimerkiksi valokuvien selailua varten.

 

Matkapuhelin on varsinainen bakteeripommi, varoittaa ruotsalaislehti Expressen. Kännykkä kerää pintaansa kaikenlaista likaa käsistämme pitkin päivää, lisäksi puhuessamme pärskimme siihen lisää pöpöjä.

 

Expressenin haastattelema mikrobiologi Kjell-Olof Hedlund vahvistaa, että matkapuhelimesta löytyy miljoonia bakteereita. Lehdessä myös todetaan, että kännyköissä saattaa olla jopa enemmän taudinaiheuttajia kuin vessassa.
Suurin osa puhelimen bakteereista on vaarattomia, mutta esimerkiksi työpaikkojen yhteiskäytössä olevat puhelimet ovat tehokkaita tautien levittäjiä. Sairaalahenkilökunnan matkapuhelimista on löydetty jopa hengenvaarallista MRSA – sairaalabakteeria.

 

Näin flunssakauden lähestyessä puhelimen käyttäjän on siis syytä olla tarkkana, eikä puhelintaan ei kannata lainata nuhaiselle.

 

Matkapuhelimet voivat levittää bakteereja sairaalaan
Sairaalahenkilökunnan matkapuhelimet voivat olla sairaalasta saatujen infektioiden alkulähde. Tutkimukseen osallistuneiden hoitohenkilökunnan jäsenten matkapuhelimet olivat täynnä bakteereja – myös antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria.

 

Turkkilaisen Ondokuz Mayisin yliopiston tutkijat testasivat 200 lääkärin ja sairaanhoitajan matkapuhelimet. 95 prosentissa matkapuhelimista oli vähintään yhtä bakteerilajia, joka olisi voinut sairastuttaa potilaan. Bakteerien aiheuttamat vaivat vaihtelivat ihon kutinasta kuolettavaan tilaan.
35 prosentissa tutkituista puhelimista oli vähintään kahta bakteerilajia ja yli 11 prosentissa kolmea tai useampaa bakteerilajia.

 

Tutkijoiden mukaan huolestuttavinta oli kuitenkin se, että joka kahdeksannessa puhelimen kuulokkeessa oli antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria, joka on muodostunut suureksi ongelmaksi sairaaloissa ympäri maailmaa.

 

Tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes henkilökunnan jäsen puhdisti puhelimensa säännöllisesti, vaikka suurin osa noudatti määräyksiä käsien pesusta.
– Matkapuhelimet voivat toimia infektioiden varastona, mikä voi helpottaa bakteerien tarttumista potilaiden kesken sairaaloissa, tutkijat varoittavat.
Suppean aineistonsa vuoksi tutkijat toivovat aiheesta lisätutkimuksia, jotka vahvistaisivat heidän havaintonsa.

 

Monet lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit ovat vaarattomia terveille ihmisille. Bakteerit voivat kuitenkin muuttua jopa tappaviksi esimerkiksi sairaaloissa, joissa potilaiden terveys on ennestään heikentynyt.