Käyttökohteet – päiväkodit ja koulut

 

Suuri osa lasten saamista taudeista johtuu joko bakteeri- tai virustartunnasta. Tällaiset taudit leviävät helposti. Taudit leviävät eri tavoin: ilman, kosketuksen ja esineiden, esim. lelujen ja ovenkahvojen välityksellä.

 

Kun flunssainen lapsi yskii, ilmaan sinkoaa paljon viruksia. Nämä virukset voivat tartuttaa flunssan muihin, samassa huoneessa oleviin lapsiin. Jotkut bakteerit ja virukset voivat säilyä hengissä muuallakin kuin ihmisessä ja tarttua esineistä, esim. tuteista, leikkikaluista, ruokailuvälineistä, ovenkahvoista, wc-istuimista ja käsipyyhkeistä. Jotkut taudit leviävät suoran kosketuksen välityksellä, eli kun lapsi koskettaa toista lasta.

 

Tarttuvat taudit leviävät erityisen helposti paikoissa, joissa on paljon lapsia, esim. päiväkodeissa. Yksittäinen päivähoidossa esiintyvä sairastapaus voi siksi aiheuttaa usealle lapselle tartunnan. Päivähoidossa ja koulussa ei ole mahdollista välttää täysin tarttuvia tauteja. Lapset sairastuvat helpommin kuin aikuiset ja lisäksi monet taudit tarttuvat jo itämisvaiheessa. Tällöin lapsi tartuttaa toiset ennenkuin hän edes tietää olevansa sairas.