Käyttökohteet – Apteekit ja muut julkiset tilat

Cheerful pharmacist chemist woman giving vitamins to child girl

Mikä on kausi-influenssa?

 

Kausi-influenssa on influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus.
Se leviää helposti pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa.
Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä.
Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä niistäessä.
Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten varuskunnissa, kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä. Tartunnan saanut henkilö on tartuttava jo päivää ennen oireiden alkua ja 3 – 7 päivän ajan tämän jälkeen.
Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2 – 3 päivää. Kausi-influenssa on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva.

 

Osalla ihmisistä on kuitenkin lisääntynyt riski saada vaikea tauti. Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa vaatia sairaalahoitoa.
Influenssa epidemiat Suomessa influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2 – 3 kuukautta.

 

Epidemian voimakkuutta kuvaavat mm. poissaolot kouluissa ja työpaikoilla, sekä vastaanottokäynnit terveyskeskuksissa. Kausi-influenssa oireita ovat: nopeasti nouseva, korkea kuume voimakkaat lihaskivut vilunväristykset väsymys päänsärky huonovointisuus kova yskä.

 

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi: Älä mene sairaana kouluun/töihin. Ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhoitajaan tai työterveyshuoltoon puhelimitse. Kotona on hyvä pysytellä leväten ja nesteitä nauttien, kunnes olet kuumeeton. Tarvittaessa kuumeeseen tai kipuun voi ottaa esim. parasetamolia Vältä kontakteja muihin sairauden aikana.

 

Miten influenssan tarttuminen ehkäistään?

Mikrobin leviämistä voi estää omalta osaltaan seuraavilla arkihygieniaohjeilla kodin ulkopuolellakin. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttöliinalla, kun yskit tai aivastat. Älä yski tai aivasta päin toista ihmistä. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta paitasi hihan yläosaan. Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen puhdista kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla. Kuivaa vielä kädet lopuksi huolellisesti. Koska influenssa on virustauti, antibiootit eivät siihen tehoa.